Kruisbandletsels

Hoe ontstaat een kruisbandletsel?

De belangrijkste functie van de voorste kruisband is het stabiliseren van de knie. Letsels worden vaak veroorzaakt door abrupte draaibewegingen, waarbij het kniegewricht torsie ondergaat. Niet zelden gaat het hier om sportkwetsuren.

Een kruisbandletsel heeft meestal duidelijke symptomen: vaak voelt of hoort de patiënt het kniegewricht kraken, gevolgd door pijn, moeite met draaibewegingen en zwelling. In sommige gevallen zijn de klachten echter subtieler. Zoek bij twijfel altijd medisch advies. Het is immers belangrijk dat de behandeling vrij snel (meestal zes weken na de blessure) gebeurt, anders stijgt het risico op bijkomend letsel aan de meniscus en andere ligamenten.

Verstandige keuzes maken

Wij stellen de diagnose aan de hand van de aard van de knieklachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een kijkoperatie. De behandeling bestaat meestal eerst uit fysiotherapie. Fysiotherapie maakt de beenspieren sterk en helpt om de knie tot ‘rust’ te brengen. Dit betekent: minder pijn, geen zwelling, geen stijfheid en geen vocht meer in de knie. Voor sommige patiënten levert fysiotherapie op zich voldoende resultaat.

We gaan dus niet meteen na vaststellen van het letsel over tot een kruisbandoperatie. Die kan zonder problemen 3 tot 6 maanden uitgesteld worden, zolang er geen majeure instabiliteit aanwezig is. De planning van een eventuele ingreep bespreekt u best op een consultatie. Zo’n voorstekruisbandreconstructie kan alleen plaatsvinden in een ‘rustige’ knie die u volledig kan strekken. 

    Wat is een kruisbandreconstructie?

    Kruisbandletsel kan in de meeste gevallen alleen verholpen worden door een chirurgische ingreep: de kruisband-reconstructie. De gescheurde voorste kruisband wordt vervangen door een nieuw exemplaar, waarvoor een pees van rondom uw knie gebruikt wordt. In de meeste gevallen gaat dit over de hamstrings (semitendinosus met of zonder gracilis, patellapees of quadricepspees). Slechts in uitzonderlijke gevallen dient een donorpees of kunststofpees gebruikt te worden. Dit is voornamelijk noodzakelijk bij een revisie ingreep.

    Ook de rest van de knie wordt tijdens deze ingreep bekeken; eventuele beschadigingen van kraakbeen en meniscus worden bijgewerkt. Kruisbandoperaties zijn standaardingrepen met een vlot herstel. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten en kan verricht worden in daghospitaal, maar veel mensen blijven een nachtje in observatie. Dit kan besproken worden voor de ingreep.

    De operatietechniek

    Via twee of drie kleine steekwondjes rond uw knie worden de videocamera en werkinstrumenten (dikte van een potlood) in uw knie ingebracht. Om uw gescheurde kruisband te vervangen, gebruiken we een pees aan de binnenzijde van uw knie via een bijkomende wonde van tweetal centimeter. Een deel van deze achterste dijspierpees kunnen we veilig gebruiken. Zo doen we een auto-transplantatie van eigen weefsel voor het herstel van uw kruisband.

    De rest van de ingreep verloopt volledig in uw gewricht, zonder bijkomende wonden. De implantaatjes om uw kruisband initieel te fixeren zijn zeer klein (<30mm). Deze dienen nooit te worden verwijderd.

    Indien u zich in een risicogroep voor herruptuur bevindt, kan het zijn dat de chirurg voorstelt om nog een laterale extra-articulaire tenodese te verrichten. Dit is een extra versteviging welke wordt uitgevoerd via een snee aan de buitenzijde van uw knie.

    Mogelijke complicaties

    Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, al is dat eerder zeldzaam bij kruisbandreconstructies. Mogelijke complicaties:

    • Infectie
      Symptomen: toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied, toename wondvocht, verandering in kleur en geur van het wondvocht, toename pijn, koorts (>38°C).
    • Trombose
      Symptomen: uw kuit is dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk, u kan uw tenen niet naar uw neus optrekken.

    • Longembolie
      Symptomen: pijn op de borst, moeilijke of versnelde ademhaling, benauwd gevoel, transpiratie, verward zijn.

    • Nabloeding
      Symptoom: toename van (helder rood) bloed in het verband.

    De revalidatie

    Na de ingreep dient u een intensief oefenschema te volgen. Dit om ervoor te zorgen dat de spieren rond de knie terug hun normaal volume en kracht krijgen. Het is belangrijk om te weten dat het meeste risico op een herruptuur zich tussen de 6 weken en de 3 maanden bevindt. Op dat moment begint de kruisbandgreffe goed in te groeien, waardoor de verhoogde doorbloeding er voor zorgt dat er een hoger risico op scheuren is. Wees dus altijd zeer voorzichtig. Competitie hervatten van uw favoriete sport is pas toegelaten 9 maanden na de ingreep.